Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Vandskade skimmelsvamp

Vandskade skimmelsvamp årsaget af dårlige VVS -installationer
Vandskade skimmelsvamp årsaget af dårlige VVS -installationer

Vandskade skimmelsvamp er et utroligt almindeligt problem. En af grundene til, at skimmelsvamp findes i så mange hjem, er, at det nemt vokser inde i vores boliger, indenfor, rum som er udsat for fugt, fugtig luft og utilstrækkelig soleksponering er ekstra udsatte.

Nogle former for skimmelsvamp er gode, som den slags, der bruges til at lave forskellige typer oste. Skimmelsvampen, der vokser i dit hjem, kan dog forårsage helbredsproblemer, allergier og permanent skade. Vandskade skimmelsvamp kan vokse hurtigt og være ekstremt farligt, hvis du ikke slipper af med det og gør noget ved det.

Lad os se nærmere på, hvordan vand og vandskader får skimmelsvamp til at vokse, hvorfor det er skadeligt, og hvordan man korrekt tester for skimmelsvamp efter vandskade i dit hjem.

Kontakt os for hjælp med vandskade skimmelsvamp

Vandlækager og vandskader i dit hjem, der kan forårsage skimmelsvamp

For det første, hvor lang tid tager det for skimmelsvamp at vokse?

Efter en vandskade kan skimmelsvampen begynde at vokse allarede efter 24 til 48 timer på de fugtige overflader. Det er derfor, du skal være i stand til at identificere de almindelige måder, hvorpå vand kan krybe ind i dit hjem og få skimmelsvamp til at vokse. Lad os diskutere nogle af de største vandskade syndere:

Taglækager – vand fra tager og skimmel

Indendørs skimmelvækst på grund af taglækager.

Små taglækager virker måske ikke som om de ville forårsage en masse skade, men vandets ødelæggende kraft bør aldrig undervurderes. Et utæt tag stopper ikke ved strukturelle skader. Det udgør også alvorlige sundheds- og sikkerhedsrisici.

Kontinuerlig vandindtrængning fra taglækager stopper heller ikke på loftet. Vand vil ofte krybe ned fra loftet hele vejen til fundamentet, hvis det får muligheden. Dette forårsager omfattende skader undervejs og skaber flere muligheder for skimmelsvampen.

Skimmelsvamp efter oversvømmelse

Hvis dit hjem eller kælder en dag bliver oversvømmet, selv bare en lille smule, skal du hurtigt teste det for skimmelsvamp. Som tidligere nævnt tager det kun en dag eller to for skimmelsvampesporer at begynde at kolonisere. Det kan dog tage uger, før skimmelsvampen bliver synlig. Da oversvømmelse skaber et fugtigt miljø, kan mikroorganismer fra skimmelsporer fylde luften og spredes hurtigt i hele et hjem.

Dårlig ventilation indenfor skimmelsvamp

Når ventilation fungerer, som de skal, fungerer den som en affugter til dit hjem. Det betyder, at det cykler overskydende indendørs fugt og fjerner det fra dit hjem. Men hvis din ventilation t.ex. har et tilstoppet drænrør, kan det begynde at lække vand og gro mug både i og omkring enheden.

Fugtigt vasketøj – Skimmel på fugtigt vasketøj

Hvis dit tøj forbliver fugtigt i et par dage, kan det begynde at gro mug. Dette sker især, hvis du efterlader dit fugtige tøj på et køligt, mørkt sted. Skimmelsvamp kan spredes til yderligere beklædningsgenstande i nærheden.

Det er næsten umuligt at fjerne skimmelsvamp fra tøj, så du vil sandsynligvis ende med at skulle smide dem ud. Ingen håndgribelig genstand er værd at risikere skade på dit hjem eller helbred.

VVS-vandskader og skimmelsvamp

Skimmelsvamp på grund af vandskader årsager af f.eks. ødelagte vandrød. Utætte VVS-installationer kan forårsage en række problemer – herunder den endelige vækst af skimmelsvamp og meldug. Da rør typisk er placeret inde i væggene eller bag armaturer, bliver lækager ofte uopdaget og forårsager fugtopbygning bag vægge, under gulve og i lofter.

Skimmelsvamp kan komme af mange former af vandskader - store som små
Skimmelsvamp kan komme af mange former af vandskader - store som små

Andre muligheder, som kan dannes vandskade skimmelsvamp

 • Kondens på indersiden af et vindue
 • Rum uden sollys (dvs. kælder, loft, opbevaring)
 • Inderside af tagrender
 • Rørlækager
 • Apparater hjemmet som fungerer ukorrekt 
 • Undlader at rengøre regelmæssigt i fugtige områder
 • Spild, der ikke er ryddet ordentligt op
 • Mangel på god ventilation
 • Krybekældre og små, skjulte områder, der aldrig bliver tjekket eller renset

Sådan kan vandskade skimmelsvamp opdages – tegn

Når lækagen opdages, er skimmelsvamp ofte allerede begyndt at vokse. Nogle almindelige tegn på uopdaget vandskade og skimmelsvamp fra rørlækager er:

 • Hørbart vand drypper eller bruser inden for væggene
 • En generel muggen lugt omkring vægge eller gulvbelægning
 • Synlig misfarvning på vægge, lofter og fodlister
 • En fugttekniker kan udføre skimmeltest med både luftkvalitetstest og overfladeprøvetagning for at verificere tilstedeværelsen af skimmelsvamp i en struktur. Disse tests vil hjælpe med at bestemme arten og mængden af skimmelsvamp, der er til stede, så den anvendte afhjælpningsprocessen vil være så grundig og effektiv som muligt. Kontakt os for hjælp af fugttekniker hvis du mistænker vandskade skimmelsvamp.

Læs mere om myndighedernes råd omkring skimmel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Del artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Læs mere

Lignende emner